Ovo je razgradiva & eco-friendly ambalaža. Prodano!

Ovo je razgradiva & eco-friendly ambalaža. Prodano!

Da li ste već odabrali pakiranja koja su ekološki održiva i biorazgradiva?

Nove generacije sve više prate ekološke trendove i trude se biti društveno odgovorni. Teme kao recikliranje, odvajanje otpada, kompostiranja i briga o okolišu postaju sve važnije. I ne radi se više samo o trendu, već taj stil poslovanja postaje nužnost.

Čak su i veliki lanci, poput McDonald`s-a najavili da će do 2025. godine koristiti isključivo ambalažu iz održivih izvora - ili recikliranih ili certificiranih. Odnosno, kroz dvije godine planiraju u potpunosti ukinuti plastične slamke, poklopce i plastični pribor za jelo. 

Sve studije govore o rastu potrebe za biorazgradivim pakiranjima. Po statistici čak 30% potrošača spremno je platiti više za pakiranje koje je biorazgradivo, i taj broj stalno raste. A u sljedeće dvije godine definitivno se očekuje porast popularnosti kružnog gospodarstva.

Što je to ekološki prihvatljiva ambalaža?

U nekoliko crtica, ekološki prihvatljiva ambalaža je:

  • ambalaža čiji su sastojci 100% reciklirajući
  • ambalaža za čije nastajanje je minimiziran štetan utjecaj na okoliš
  • ambalaža koja se može ponovno koristiti

Trenutno sama izjava da je nešto ekološki ili reciklirajuće nam ništa ne znači. Zato postoje i certifikati koji potvrđuju da je određena ambalaža nastala u uvjetima koji nisu štetni za okoliš.

Također, ekološka rješenja za pakiranje, ne bi trebala biti skuplja, već pristupačnija kako bi se što više koristila. 

Kasheta ima često upite za kutije s prozirnim poklopcima. Jasno nam je da određeni kupci žele da se proizvodi vide, ali danas se i naljepnicama dizajnerski može riješiti pakiranje, koje može izgledati puno kvalitetnije i bolje.

Tako postoje i zamjene za plastične omote, poput paper bubble wrapa, selotejp je moguće zamijeniti s papirnatim trakama, a plastične vrećice s onima koje su papirnate ili biorazgradive. I sve nam je jasno. Znamo koja je problematika. Primjerice, mokro povrće ne može se stavljati u papirnate škartoce/škarnicle, a biorazgradive vrećice još nisu najbolje rješenje, al* od nekud treba krenuti. Smjer treba odabrati i jedino tako će se dogoditi i pomaci u industriji.

Evo primjera.

Nalazite se u trgovini i birate poklon. U užem izboru su vam tri proizvoda.

Na pakiranju u desnoj ruci piše "ovo pakiranje je u potpunosti biorazgradivo i njegovim odabirom pokazujete da brinete o okolišu." 

Prodano. Svi želimo svojom kupnjom doprinijeti smanjenju otpada.

Krećete s novim brendom, planirate redizajn ambalaže ili se spremate za buduće sajmove? Nemojte čekat zadnji tren da promijenite način pakiranja. Pokažite da ste vi jedan od pokretača promjena. Uložite u biorazgradivu ambalažu i dajte smjer svojoj okolini.

Pakiranje je bitno. Biorazgradiva ambalaža je sadašnjost i budućnost.