Koja je cijena izrade logotipa? A koja je cijena kile ribe?

Koja je cijena izrade logotipa? A koja je cijena kile ribe?

Zanima vas cijena izrade loga? Ovo je još jedan članak koji nema jasan odgovor na to. Ali ako nastavite čitati dobit ćete savjete kako odabrati pravi logotip, što sve uključuje dizajn loga, a malo ćemo se dotaknuti i cijene.

Otvorili ste tvrtku ili obrt i prvo si pomislite "treba mi logo i netko tko će ga smisliti".

Zatim pomislite, izrada logotipa funkcionira jednako kao i bilo koji drugi dizajnerski zadatak. Klijent daje brief, dizajner se baci na posao i “bum” - logotip je stvoren.

Krivo.

Da bi se izradio logotip koji je dobar i dobro komunicira brend, dizajner treba obaviti istraživanje i shvatiti tko je tvrtka i tko stoji iza nje. To znači razumijevanje svrhe, vizije, vrijednosti i ciljane publike. Također, potrebno je istražiti i konkurente kako bi se izbjeglo stvaranje sličnog dizajna.

Dobar logotip bi trebao:

  • Odražavati identitet brenda
  • Obraćati se određenoj ciljanoj publici
  • Biti jedinstven
  • Ispričati priču
  • Koristiti prave boje, fontove i oblike

Kad pomislimo na neku veliku tvrtku, zapravo prvo pomislimo na njen logotip - Nike, Milka, Google, Facebok, Airbnb... Možemo gledat i lokalno - Kraš, Franck, Jamnica... Tko ne zna da Milka ima ljubičast logo, a Adidas tri bijele crte. E to je identitet.

Jedan citat glasi - Design is a journey of discovery.

Kako bi vam netko napravio dobar logo mora vas upoznati i otkriti što je vaš brend. Zapravo je najbrže odabrati dobar font, staviti nož i vilicu i imate logo restorana. Dodate ikonu cvijeta i evo je cvjećarna.

Dobar logotip je iznad toga. On mora komunicirati bez da se osjećate da ste taj dizajn već stoput vidjeli.

Primjerice, u zadnje vrijeme, često su logotipi ovakvi:

Zato postoje dizajneri s iskustvom i agencije i zato izrada loga nije za svakoga.

U kakvom formatu se isporučuje logotip?

Svatko tko radi logo trebao bi isporučiti:

  • konačni dizajn logotipa u više formata.
  • obavezno vektorski format logotipa
  • format optimiziran za web stranicu i društvene mreže

Također, ovisno s kime surađujete, bilo bi dobro odmah na početku pitati koja je cijena izrade cijele knjige standarda. Tada biste dobili i različite primjene loga, koji je izgled logotipa u negativu, boje brenda, aplikacije i različite verzije.

Kada imate knjigu standarda, svatko s kime radite išta vezano uz vizual ili pakiranje zna u kojem smjeru treba ići. To vam dugoročno donosi identitet brenda i prepoznatljivost.

Koja je cijena izrade logotipa

Znamo da smo već na početku definirali da je ovo pitanje na koji nemamo odgovor, al ajmo barem definirati neke okvire.

Nažalost, hrvatsko tržište je dosta fluktuirajuće i cijena će se kretati od 100 € kod nekog freelancera koji tek kreće u dizajn svijeta pa do par tisuća eura kod renomiranih agencija. I sve ima svog kupca, cijenu i pozadinu. 

Preporučamo da odluku donesete s obzirom na plan razvoja u sljedećih nekoliko godina. Ukoliko radite na malom brendu, koji želite da upravo takav i ostane, odaberite definitivno jeftiniju verziju. Tu je jedini savjet da uvijek provjerite reference od te osobe i vidite da li vam se stil poklapa.

Ukoliko razvijate brend koji želi rasti, čak i ostvariti inozemne rezultate, onda je dobra opcija razmisliti o nekom tko će vam napraviti cijeli brend book. U startu je to skuplje i za vas zahtjevnije (to uključuje i vašu aktiviranost i dobre inpute), u konačnici ćete dobiti cjelovito rješenje.

Izrada logotipa za Bodiš / proizvodnja maslinovog ulja i meda

Dizajn loga za Voga Voga - obrt za iznajmljivanje kajaka

Dizajn loga za Vandu The Creative Pandu

Logo za Lux Nautic

Pretpostavljamo da vas možda ovi odgovori nisu u potpunosti zadovoljili, ali dizajn je toliko kreativan i subjektivan i slojevit i standardiziran i komplicirano jednostavan, da odgovor što je najpametnije i koliko što košta ne može biti jasan.

Savjet je uvijek uzeti nekoliko ponuda i pogledati reference pa onda donijeti konačnu odluku.

Također, opcija je i izrada loga online, ili kontaktiranje nekog na Upworku. Al to je priča za sebe. Ukoliko nešto niste nikad radili, naša je preporuka da to prepustite onima koji jesu. 

I na kraju, koja je cijena kile ribe?

Ista kao i cijena logotipa. Sve ovisi o vama, da li kupujete oradu ili sardelu.