Kako izraditi etiketu po zakonima i pravilnicima

Kako izraditi etiketu po zakonima i pravilnicima

Radite etiketu za novi proizvod i pitate se što trebate sve staviti kako biste bili u skladu sa svim mogućim zakonima i pravilnicima?

Imamo za vas odgovore, ali (nadamo se) i korisne savjete:

1) PROIZVOĐAČ (NAZIV I ADRESA SUBJEKTA)

Potrebno je navesti tko je proizvođač, naziv i adresa subjekta koji plasira proizvod na tržište.

2) NAZIV HRANE/PROIZVODA

Mora biti navedeno jasan, čitljiv i razumljiv naziv hrane.

3) PODRIJETLO

Obvezno je navesti zemlju proizvodnje

4) OZNAKA SERIJE (LOT) i DATUM MINIMALNE TRAJNOSTI

LOT označava oznaku serije. Primjerice, ako ste danas proizveli 100 teglica marmelade, to vam je današnja serija koju označavate jedinstvenim brojem. U praksi, bar kod malih proizvođača, taj broj sadrži datum proizvodnje. Taj podatak mora unijeti proizvođač.

Datum minimalne trajnosti informira kupca do kada proizvod mogu koristiti.

5) TABLICA NUTRITIVNIH VRIJEDNOSTI I NET KOLIČINA

Kroz ovu tablicu informirate kupca o sastavu i količini pojedinih sastojaka. Ne zaboravite i da navedete cjelokupnu net količinu za vaš proizvod.

6) BARKOD

Ukoliko planirate plasirati svoju teglicu marmelade (recimo za primjer) u neke od trgovina, važno je da na vašim etiketama bude barkod.

Barkod izdaje ovlaštena agencija u Hrvatskoj GS1 i sve možete riješiti online. Dovoljno je da ispunite zahtjev i zatražite dodjelu barkoda. U slučaju teglice marmelade, potreban vam je barkod koji se zove EAN-13 kod (za široku potrošnju). Savjet: kad vam je barkog dizajniran i postavljen na etiketu, svakako provjerite da li se isti očitava.

7) OZNAČAVANJE AMBALAŽE

Prema Pravilniku o ambalaži i otpadnoj ambalaži ključan je članak 4. koji nam kaže da proizvođač može radi prepoznavanja ambalažnog materijala i u cilju učinkovitog sakupljanja, ponovne uporabe i oporabe, uključujući i recikliranje otpadne ambalaže, dobrovoljno označiti ambalažu prema vrsti ambalažnog materijala.

Sustav prepoznavanja ambalažnih materijala mora biti u skladu s Odlukom Komisije 97/129/EZ.

U prijevodu, to znači da bi bilo odlično kako biste informirali svoje kupce o ambalaži koju koristite na način da ih označite odgovarajućim piktogramima koji sadrže informacije o korištenom materijalu. Oznake moraju biti jasno vidljive, dobro čitljive te trajne i izdržljive čak i nakon otvaranja ambalaže.

Napomena: Ovaj članak je izradio Kasheta Tim, i svrha mu je da bude informativan za osobe koje tek ulaze u svijet pakiranja. Kasheta packaging & more nije odgovoran  za bilo kakve pogreške, netočnosti, propuste ili druge nedostatke a koje se nalaze u blogu.Informacije su prikupljene u prosincu 2022.